Galgoworld

Het NILIF programma

Nilif; Nothing in Life is Free (Niets in het leven is gratis)
Auteur: 1999 Deb McKean

Het NILIF programma is opmerkelijk omdat het zo effectief is voor een grote verscheidenheid aan "problemen". Een verlegen, timide hond zal meer ontspannen worden omdat er niets meer is om ongerust over te zijn, zijn baasje heeft immers alles onder controle. Een hond die erg zijn best doet om roedelleider te worden, leert dat die positie niet langer beschikbaar is, zijn baasje bekleedt immers die positie al en dat het leven zelfs stukken beter is als hij geen roedelleider is.

En voor alle honden die hier tussenin vallen is dit ook een zeer succesvol trainingsprogramma. Het is niet moeilijk om met dit trainingsprogramma te starten en het neemt zelfs weinig tijd in beslag, mits de hond al enige basis gehoorzaamheid kent. Met dit trainingsprogramma zie je positieve veranderingen in het gedrag van honden, hoewel het verschil in gedrag van hond tot hond zal variƫren. De meeste hondenbezitters gebruiken dit trainingsprogramma samen met andere technieken, zoals gedragstherapie gericht op het verminderen van angst of agressie. Dit specifieke trainingsprogramma is zeer geschikt voor honden zonder echt grote gedragsproblemen, voor honden die net even dat kleine beetje extra kunnen gebruiken.

Aandacht op bestelling

Dit trainingsprogramma begint met het uitbannen van "Aandacht op bestelling".

Als de hond bij je komt, met zijn neus tegen je hand duwt, met een pootje krabt, zeggend "aai me, aai me nu!" negeer hem dan. Zeg niets, duw hem niet weg. Doe maar gewoon alsof je de hond niet eens ziet. De hond zal reageren met nog harder met zijn pootje te krabben, nog meer tegen je hand te duwen want dit heeft ten slotte altijd goed gewerkt. Op het moment dat de hond doorkrijgt dat zijn pogingen geen effect sorteren, zal hij ophouden met proberen. In een roedel is het de roedelleider die de aandacht kan opeisen van de lager geplaatste honden, maar nooit andersom. Op het moment dat jij je hond aandacht geeft als hij erom vraagt, dan geef je hem de boodschap mee dat hij een hogere positie bekleedt dan jij. Verlegen honden raken gestrest als ze een hogere positie moeten innemen en kunnen dientengevolge heel erg aan de baas gaan "plakken". Ze hebben nooit zekerheid wanneer jij nu wel of niet de leiding op je neemt en dus kunnen ze heel moeilijk ontspannen. Want wat als er iets "engs" gebeurt, zoals een vreemde die het huis binnenkomt? Wie neemt dan de leiding op zich? Wie handelt die soort zaken af? Dit kan ervoor zorgen dat de verlegen hond constant op het randje balanceert van zijn emotionele draagvlak omdat hij meer verantwoordelijkheden in de schoenen geschoven krijgt, dan hij aankan.

Voor andere honden is het met succes kunnen vragen van aandacht een bevestiging van hun alfa positie en ze zullen dan ook vervolgens "moeilijk" gaan doen als ze bijvoorbeeld een commando als "zit" of "af" moeten opvolgen. Bij deze honden is het niet de status van roedelleider waardoor ze gestrest raken maar het gebrek aan consistentie. Immers, eerst geef je hem de aandacht die hij van je eist (bevestiging van zijn alfa positie) maar vervolgens eis jij dat hij moet "zitten" (plotseling gedraag jij je als de alfa). Zo'n hond kan al dan niet geschikt zijn voor de leidersrol maar het ontbreken van een eenduidige duidelijke consistente leider is een groter probleem voor de hond, dan het vervullen van de leidersrol. Honden zijn het meest gebaat bij en het gelukkigst met een duidelijke en constante rangorde binnen de roedel. Spanning en stress worden veroorzaakt door niet consistent leiderschap.

Laatste uitbarsting

De hond weet heel goed hoe hij jouw aandacht op moet eisen, wat werkt en wat niet Vanaf vandaag is het afgelopen en werken zijn trucjes niet meer. Alleen, de hond zelf weet dat nog niet. Als een truc altijd heeft gewerkt...en plotseling niet meer werkt...dan proberen we zelfs nog harder om de truc te laten werken. Het heeft immers altijd gewerkt? Stel, elke keer als jij in je handen klapt, geef ik je 10 euro. Je zou heel wat afklappen, wetend wat er zou komen. Maar dan, op een dag, krijg je niets meer van mij. Je klapt in je handen, verwacht de 10 euro maar je krijgt niets. Je klapt wat harder en nog altijd geef ik je geen 10 euro. Vervolgens ga je vlak voor mijn neus staan en klapt zo hard als je kunt... zodat je toch echt zeker weet dat ik je gehoord en gezien heb. En nog altijd krijg je geen 10 euro. Dan...in een laatste uitbarsting begin je tegen me te schreeuwen en je klapt je handen stuk...."Hee, hier ben ik, zie je me niet staan, hoor je me niet klappen? Waar zijn mijn 10 euro...? " Als ik dan vervolgens nog steeds niet reageer, op geen enkele wijze, dan zul je uiteindelijk je pogingen opgeven, wetend dat het toch niet helpt. Wel nu, die laatste poging, het schreeuwen, voor mijn neus staan en zo luid klappen als je maar kunt, is de laatste uitbarsting. Maar opgepast, als ik je tijdens die laatste uitbarsting alsnog die 10 euro zou geven, dan viel je onmiddellijk weer terug in hetzelfde gedrag. Want je weet nu dat klappen werkt...hoe lang en hoe hard je ook moet klappen, uiteindelijk krijg je wat je wilt, die 10 euro. Het zou me hierna meer tijd en veel meer moeite kosten om je te laten stoppen met klappen want je hebt nu net geleerd dat als je maar hard genoeg probeert, de 10 euro uiteindelijk alsnog komt.

Als je hond dus ontdekt dat zijn gedrag niet langer dat oplevert wat hij gewend was, zal hij het dus nog harder proberen. En nog meer... en nog meer...en uiteindelijk zal die laatste uitbarsting komen. Als je hem dan toch aandacht geeft tijdens die laatste uitbarsting, zal het de volgende keer nog langer duren en nog moeilijker zijn om zijn gedrag te veranderen. De hond van je afduwen, "nee" zeggen of "foei", is misschien niet de aandacht waar de hond op gehoopt had, maar het is wel aandacht. Zelfs oogcontact maken is aandacht. De hond absoluut negeren werkt het best en het snelst.

Jij hebt de macht

Als mens en als zijn baasje, heb jij de controle over alles wat goed is in het leven van je hond. Dit principe is de "ruggengraat" van dit trainingsprogramma. Jij controleert en beheert alle zaken. Spelen, aandacht, eten, wandelingen, naar binnen of buiten gaan, een ritje in de auto...een middagje bos of strand. Alles wat je hond wil, alles wat hij begeert, komt van jou. Als hij, tot op heden, al deze zaken voor niets kreeg dan is er weinig reden voor de hond om jouw leiderschap te respecteren of om respect te hebben voor het feit dat jij al deze zaken beheert en controleert. Een verlegen en onzekere hond zal hierdoor dus gestrest raken door gebrek aan leiderschap. En de meer voortvarende hond, die zichzelf al als leider ziet, wordt mogelijk "lastig" om mee om te gaan. Voor beide type honden is het veruit het beste als jij de leider bent. Dit geeft duidelijkheid en rust.

Om met dit NILIF trainingsprogramma te starten is simpel. Alles wat er moet gebeuren is dat de hond eenvoudigweg al deze zaken moet verdienen. Heeft hij honger? Geen probleem, hij hoeft alleen maar even te gaan zitten en zijn voerbak wordt daarna keurig voor hem neergezet. Wil hij met zijn bal spelen? Super! Eerst even "zitten", "af" of welk commando dan ook en gooien maar met die bal. Heeft hij zin in een wandeling? Natuurlijk, alleen wel eerst even zitten om de riem aan te doen en blijven zitten als de deur opengaat. Pas als jij zegt dat het goed is, kan hij de deur uitwandelen. Maar wees niet te streng...de hond heeft immers al lang geleden geleerd dat hij zelf kan bepalen wanneer hij de deur uitloopt. Hij weet immers niet beter dan dat jij de bal voor hem weggooit als hij met zijn poot aan je been krabt? Hij heeft geleerd dat hij de controle over al deze zaken heeft...Dus, houd je aan de regels, maar onthoud ook dat de hond alleen maar dat doet, wat hij in de loop der tijd heeft geleerd. Hij heeft tijd nodig om te begrijpen dat het vanaf nu een beetje anders gaat.

Je zult aandacht moeten gaan schenken aan dingen waar je waarschijnlijk niet eerder op hebt gelet. Geef je de hond soms wel eens hapje mee van wat er op jouw bord ligt? Laat je wel eens een stukje eten "vallen"? Niet meer doen dus. De hond zal het nu moeten gaan verdienen. Welk commando je ook gebruikt, maakt helemaal niet uit. Het kan een basis gehoorzaamheidscommando zijn als "zit" of "blijf" maar ook iets anders dat de hond kent zoals misschien "pootje" of "kusje", zolang de hond eerst maar een commando opvolgt, daarna kun je een stukje eten laten "vallen" als je dat wilt. Slaapt de hond bij je op bed? Geen probleem, maar hij zal moeten leren dat hij pas op bed mag als jij het zegt en hij moet er ook weer af als jij dit zegt. Dus weer, laat hem eerst zitten en zeg dan "okay" (of welk commando je hiervoor wilt gebruiken). Sluit altijd elk commando af met een woord dat de hond kan gaan herkennen en begrijpt, een teken dat hij de opdracht volbracht heeft en nu dat kan gaan doen wat hij zo graag wilde. Op bed, met de bal spelen of wat eten. Tevens zul je hem moeten leren naar "zijn plaats" te gaan, wat dit ook is. Een mand, een bench, een kussen of deken. Zeg "op je plaats" en als de hond naar zijn plaats gaat dan zeg je "blijf". In het begin kan dit "blijf" niet te lang duren, dat zul je met training op moeten bouwen. Als de "blijf" tijd voorbij is geef je weer het "okay" commando en beloont hem met een kleine traktatie. Het hebben van een "plaats" waar de hond ook kan "blijven" is erg handig als je bezoek hebt of als er andere redenen zijn dat hij je even niet voor de voeten kan lopen. En ook hier weer, het is voor de hond een duidelijk signaal dat jij de leider bent, jij bepaalt of hij vrij door het huis kan lopen of niet. Dat jij de controle en het beheer hebt over al deze zaken. Los van bovengenoemde voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die voor je hond belangrijk zijn. De bedoeling is dat je al deze zaken voor de hond gaat "beheren".

Het NILIF trainingsprogramma is niet bedoeld om een langdradig en langdurig proces te zijn. Alles wat nodig is, is de hond een commando laten opvolgen alvorens hij datgene krijgt, wat hij zo graag wil. Etenstijd hoeft echt niet langer te duren dan 2 of 3 seconden. Een simpel "zit" gevolgd door een "braaf" of "okay" bijvoorbeeld. Vervolgens zet je zijn voerbak neer en loopt weg.

Aandacht eisen en spelen

Nu de hond niet langer de dienst uitmaakt, zul jij extra op moeten letten om te zorgen dat hij nog altijd voldoende aandacht en speeltijd krijgt. Roep hem bij je, laat hem "zitten" en knuffel zoveel en zo lang als je wilt. Laat hem zijn favoriete speeltje pakken en speel met hem tot jullie allebei omvallen van vermoeidheid. Het verschil is nu, dat jij het initiatief neemt om hem aandacht te geven en/of een spelletje te doen. Hij wordt nu dus afhankelijk van jou, veel meer dan eerder, om ervoor te zorgen dat hij krijgt wat hij nodig heeft. En wat elke hond het meest nodig heeft, is tijd met jou samen. Kwaliteitstijd met aandacht alleen voor hem. Dit zou ook een goed moment zijn om met je hond naar een gehoorzaamheidscursus te gaan of als zijn gehoorzaamheid al top klasse is, naar een behendigheidscursus of flyball training te gaan.

NILIF betekent dus NIET dat je minder tijd en aandacht aan de hond geeft. Het betekent slechts dat JIJ degene bent die de tijd en aandacht initieert. Roep rustig je hond 100 keer per dag bij je voor een knuffel of een spelletje maar JIJ bent de "vrager" en niet langer de hond.

In slechts een paar dagen tijd zal de hond jou in een heel nieuw licht gaan zien en hij zal graag nieuwe dingen met je leren. Dit is dan ook de periode waarin je hem allerlei nieuwe dingen aan kunt leren zoals "omrollen" of de namen van al zijn verschillende speeltjes.

Als je een onzekere en verlegen hond hebt, zul je zien dat de hond meer ontspant. Er is geen reden meer voor deze hond om nog ongerust te zijn. Hij heeft nu geleerd om op jou te vertrouwen als zijn leider en gids. Heb je meer een "bazige" hond dan zul je merken dat deze opgelucht zal zijn dat het gevecht om het leiderschap voorbij is en dat hij met plezier zijn nieuwe rol vervult, die van toegewijd huisdier.