Galgoworld

Hoe ga je om met een herplaatshond?

Auteur: Greet Abbink
Gediplomeerd gedragsadviseur

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor herplaats Border Collies maar kan uiteraard ook gebruikt worden bij andere rassen. Hoewel niet alle herplaats honden een moeilijk karakter hebben kan een en ander dat genoemd wordt toch een betere start geven.

Een herplaatshond kent vaak vele voordelen. Meestal is de hond al zindelijk, heeft hij net de lastige puppytijd achter de rug en heeft hij al een basisopvoeding genoten, al dan niet met een puppy of gehoorzaamheidscursus.

Een herplaats of asielhond kan ook een rugzakje met problemen hebben. Soms betreft dat; niet alleen kunnen zijn (slopen, blaffen, janken), niet klikken met de andere hond of andere huisdieren (katten), niet met kinderen om kunnen gaan, druk in huis en agressie naar mensen of honden.

Om de hond een goede kans van slagen te geven nadat hij herplaatst is moeten we denken aan het volgende:

 

-   een herplaatshond is niet zielig!

-   honden kennen geen heimwee!

-   honden kunnen niet in de toekomst kijken zoals wij

    mensen dat kunnen

-   eveneens kunnen honden niet treuren om het verleden

-   honden leven in het NU

-   honden passen zich heel snel aan hun nieuwe

    omgeving aan

-   herplaatshonden zijn gebaat bij een duidelijke,

    stabiele leider


De problemen die de hond heeft zijn in de regel erg snel te verhelpen, zelfs agressie problemen!


Eigenlijk ontstaan alle problemen door een gebrek aan beweging en een duidelijke consequente leiding. Zodra die leiding weer is herbevestigd en de hond weer volop hond kan zijn en ruim voldoende beweging krijgt verdwijnen veel problemen als sneeuw voor de zon!


Jonge honden leren sneller dan oudere honden, maar leren, dat blijven ze allemaal doen, tot op hoge leeftijd kun je honden nieuwe huisregels en commando's aanleren.


Wanneer u een herplaatshond in huis neemt, train hem dan de eerste weken zoals u een pup zou trainen. Leer hem uw eigen commando's aan en beloon met voer of spel. Soms kan het zelfs verstandig zijn de hond een nieuwe naam met een andere klank te geven!


Wanneer u zich een goede roedelleider toont is de hond binnen 3 dagen gewend aan zijn nieuwe omgeving en baasjes. De eerste dagen is het belangrijk dat u de hond een beetje negeert. U doet uw dagelijkse dingen, verzorgt de hond qua water, voer en uitlaten en laat de hond verder met rust. Ga in geen geval de hele familie of vriendenkring uitnodigen om die zielige herplaatser te ontmoeten!


Een aantal handelingen zijn beslissend om direct vanaf dag 1 de hond duidelijk te maken dat U de leider bent:

-     Laat de hond de eerste dag niet direct door het hele huis struinen. Hij mag enkel in de keuken of bijkeuken, gebruik een traphekje of een andere barrière wanneer je een open keuken hebt. Geleidelijk aan mag de hond, onder begeleiding van u ook andere kamers bekijken.

-     Uw huis en uw bezittingen zijn van u, daar dient de hond met respect mee om te gaan. Corrigeer direct als de hond andere huisdieren bespringt of najaagt. (kat, konijn, vogel)

-     Leer een lastige en brutale hond eventueel direct het concept van de "trainingsdiscs" aan, dit zijn een paar metalen schijfjes aan een ringetje. Het maakt een naar geluid als je ermee rammelt of ze op de grond gooit en zorgt ervoor dat je de hond goed, effectief en van een afstand kunt corrigeren. (lees gebruiksaanwijzing onderaan)

-     Neem een moeilijke, bange of drukke hond mee op "sleeptouw". Maak een oude riem of touwtje aan de halsband vast en knoop het uiteinde om je middel. Waar jij bent, moet de hond volgen of hij nou wil of niet. Als jij stil staat, moet de hond ook wachten. Als de hond ergens van schrikt kan hij niet vluchten maar moet de steun bij jou zoeken. Dit werkt echt heel goed.

-     Jij gaat als eerste door deuren, hekjes, nauwe doorgangen en tuinpoorten. Niet met veel gesproken commando's maar puur door je lichaamshouding. Sta fier rechtop, open de deur en sluit de deur onmiddellijk als de hond voor wil kruipen. Je zegt niets! Open de deur weer opnieuw en herhaal dat ritueel tot de hond vanzelf een paar stapjes achteruit doet. (gebruik bij hele drukke honden evt. de "discs")

-     Geef de hond 1 of 2 x p.d. weinig te eten; geef een commando (zit of af) voordat je de bak neerzet. Het overige voer kun je gebruiken als beloning. Laat het voer nooit staan! Neem het weg als het niet binnen 5 minuten op is.

-     Jij eet als eerst in het bijzijn van de hond (boven de bak een cracker/koekje eten)

-     Geef geen aandacht aan de hond als je weggaat, doe de radio aan (om geluiden van buitenaf te verminderen), geef hem een kauwbot of een gevulde Kong en licht de buren in ...

-     Geef ook absoluut geen aandacht wanneer je terug komt (of beneden komt). Loop de hond straal voorbij en negeer hem volkomen. Op een later tijdstip roep je de hond even bij je, aai hem 2x en stuur hem dan weer weg.

-     Geef de hond niet te veel privileges! Banken, stoelen en bedden zijn 'vooralsnog' verboden terrein.


Aanleren training discs: Geef de hond 3-4 keer een voertje uit de hand en zeg "pak maar". Leg dan een voertje op de grond en zodra de hond het voertje wil pakken gooi je de discs naast hem op de grond. (gris het voertje weg) Herhaal dit net zolang tot de hond terug deinst als hij het geluid van de discs hoort. Later hoef je alleen maar te rammelen met de discs en niet te gooien.


Aandachtstraining zonder commando's: Gebruik hiervoor een gewone halsband of bij sterke honden een halfslip. Loop met de hond heen en weer. Als de hond voorop gaat lopen, draai je om en loop je de andere kant op, de hond wordt vanzelf licht gecorrigeerd. Doe dit net zo lang tot de hond naast je komt lopen en oogcontact zoekt. Als je het goed doet is 4-7 keer omdraaien voldoende.  


Kennismaking met overige honden in uw huis.


Het is beter dat de nieuwe hond op een vreemd terrein kennis maakt met de andere hond(en). Maar let op HOE je dat doet. Laat de honden niet direct los zodat ze kunnen gaan vechten, jagen of weglopen. De volgende methode is eigenlijk de beste methode en werkt verder door, ook als je later in huis bent.


Neem alle honden mee op een stevige wandeling. Alle honden zijn aangelijnd en mogen zich niet met de nieuweling bemoeien. Als je zelf maar 1 andere hond hebt dan neem je 1 hond links en 1 hond rechts van je. Heb je meerdere honden dan neemt een helper de nieuweling en jijzelf je andere honden aan de riem mee. De nieuweling loopt dan eerst voorop, later naast de andere honden en tenslotte erachter en ertussenin. Het tempo van de wandeling is hoog en er wordt nog niet gesnuffeld, Na een wandeling van een uur, waarbij de nieuwe hond het laatste kwartier, dicht bij de andere honden heeft gewandeld, mogen de honden snuffelen en zich ontlasten. Op deze manier is de nieuwkomer vaak direct geaccepteerd mits u als eigenaar duidelijk leider bent over uw andere honden. Als u problemen heeft met de bestaande hondenroedel dan kunt u beter niet beginnen aan een nieuwe hond.

In het geval van de Galgo's die op het vliegveld aankomen, kun je, je eigen honden meenemen naar het vliegveld. Als je dan terug naar de auto wandelt loop je gezamenlijk met de 'nieuweling' in je roedel op vreemd terrein naar buiten. Eventueel nog een extra rondje op de parkeerplaats en dan pas de auto in.


Voordat je naar huis gaat en je woning betreedt is het belangrijk deze wandeling opnieuw te doen. Wanneer je met de auto bent, ga je eerst met de honden weer een 15 tot 30 minuten wandelen in vlot tempo alvorens je lopend naar huis gaat. Thuis aangekomen ben jij degene die het eerst door poort, tuinhek en deur gaat. Je eigen honden mogen los en hun eigen plaats innemen. De nieuwkomer echter moet van jou leren wat hij wel of niet mag. Hij moet tenslotte de nieuwe (jouw) huisregels leren en dat leert hij niet wanneer hij vanaf dag 1 maar mag rondstruinen. Gebruik een lange lijn zodat je hem kunt beletten in ruimtes te komen die verboden zijn, een riem om je middel of een traphekje. Pas als de nieuwe hond zich redelijk goed en beheerst gedraagt krijgt hij meer privileges. Vanaf dag 1 ben jij ook degene die bepaalt of er in huis tussen de overige roedelleden geknokt wordt. Jij bent de leider, jij leert alle honden dat er samen gewerkt wordt en dat alle honden luisteren naar jouw woord.

Over het algemeen passen Galgo's zich er snel aan en maken ze eerder een gereserveerde indruk dan een brutale. Mocht de hond toch praatjes krijgen in huis dan zijn de genoemde regels wel erg belangrijk.


* Bij fokkers die meerdere honden hebben en waar regelmatig loopse teven en dekrijpe reuen vertoeven is het niet eenvoudig om de rust te bewaren in de groep. Doordat in de natuur vaak alleen de ranghoogste dieren het recht hebben van voortplanting begrijpen de honden niet dat wij mensen bepalen dat ranglagere dieren dit recht ook krijgen.


Veel succes!